"For when performance matters"

QUALITY & TECHNOLOGY

03

Mar, 2015 Blog Posts

Dikke sokken in té kleine schoenen

Mar 06, 2015

Over de (on)zin van diverse types van onderleggers onder het zadel !

Een onderlegger dient in de eerste plaats om het zadel proper te houden ! Een goed passend zadel heeft geen extra hulp nodig om goed te liggen. En toch zie je ze zo vaak : wolletjes, gelpads, foam pads, …. Het gamma is eindeloos !

Waarom gebruiken we deze extra onderleggers? Omdat we bezorgd zijn over de rug van ons paard, omdat we de ‘druk’ van het zadel willen verdelen, omdat we het comfort voor onszelf of ons paard willen verhogen, …

Vaak gehoorde uitspraken zijn : ‘Mijn zadel knelt een beetje en voor de zekerheid doe ik er een wolletje onder, dan is het wat zachter en wordt de druk beter verdeeld’

Als je te kleine schoenen hebt en je tenen duwen tegen de voorkant, doe je dan ook dikkere sokken aan zodat het zachter tegen de voorkant duwt ? Iedereen moet hierom lachen, en zegt dan: Ja, eigenlijk had ik het zo nog nooit bekeken !

Wolletjes en gelpads hebben geen druk-verdelende eigenschappen. Ze nemen enkel plek in, ... waarvoor ze dan ook nuttig kunnen zijn.  Heb je een zadel dat (tijdelijk) te breed is? Dan kan het ideaal zijn om een foam kussen of wolletje te gebruiken zodat het beter past. Gelpads daarentegen kunnen de ligamenten op de ruggengraat beschadigen omdat het daar geen uitsparing heeft, en dus wrijving geeft en warm wordt.

Hieronder even een korte samenvatting van de meest gebruikte ‘extra’ onderleggers :  

Gelpad: kan ligamenten op de ruggengraat beschadigen omdat het ‘strak’ trekt op de ruggengraat en dit type onderlegger heeft geen druk-verdelende eigenschappen.

Het neemt enkel plek in.

Gelpad.jpg 

Wolletje: heeft geen druk-verdelende eigenschappen, maar kan dienen om een iets te breed zadel passend te maken.  Of sommige mensen vinden deze wolletjes gewoon ‘mooi’ en daar is ook niks mis mee.

Wolletje.jpg 

Foam onderlegger: kan dienen om een te breed zadel “aan te passen” en indien voorzien van inlegpads kan het ook de balans aanpassen zodat je goed rechtop kan zitten als je zadel je naar voor of achter zet.  

 Foam pad.jpg

 “Tennisracket”: deze heeft als doel je zadel achteraan meer omhoog te brengen. De reden waarom je zadel vooraan te hoog komt, is meestal een te smal zadel, waardoor het veel druk op de schoft geeft. Als je dit er dan nog eens onder legt, verhoogt dit enkel de druk vooraan. 

 Tennisracket.jpg

Vraag advies aan een ervaren zadelpasser en luister vooral altijd naar je paard! Uiteraard is een goed passend zadel dat verstelbaar is om de groei en veranderingen in je paard op te vangen nog altijd de beste optie, het is zeker te verkiezen boven alle ‘extra’ onderleggers.

Deze blog werd geschreven door Sibyl de Jager van EquilotusLabels:
Categorie: Zadels

Please add a comment

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.


Google+
Warning: file_put_contents(/home/cubezadel/domains/wowzadels.be/public_html/files/cache/pages/1/e/6/1e6c0a5af814c126477a58cddce0e3ec669e17b448f1da045f267d7f3f4cca92.cache): failed to open stream: No such file or directory in /home/cubezadel/domains/wowzadels.be/public_html/updates/concrete5.6.3.5_remote_updater/concrete/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62